La transferència d’embrions en estat de blastocist és un dels passos de la fecundació in vitro. L’oòcit s’insemina amb els espermatozoides al laboratori. Quan es produeix la fecundació, comença el desenvolupament de l’embrió que donarà lloc al futur nadó. El blastocist és l’estadi de l’embrió al cap de 5 o 6 dies de desenvolupament en l’anomenat procés de divisió cel·lular.


La transferència d’embrions en estat de blastocist

Fulletó PDF (295 kb)


El cultiu d’embrions

En un cicle de Fecundació in Vitro, l’oòcit s’insemina amb els espermatozous al laboratori. Quan es produeix la fecundació, comença el desenvolupament de l’embrió que donarà lloc al futur nadó.

Aquest embrió romandrà al laboratori entre 2 i 6 dies, en els que passarà a ser un organisme composat per vàries cèl·lules, llest per implantar-se a l’úter de la futura mare.

Què és el blastocist?

El blastocist és l’estadi de l’embrió al cap de 5 o 6 dies de desenvolupament en l’anomenat procés de divisió cel·lular. En condicions naturals, és precisament en aquesta fase quan es troba preparat per implantar-se a l’endometri.

Per molt que ens esforcem a recrear condicions semblants al cos humà, no tots els embrions aconsegueixen arribar a aquesta fase al laboratori. Depenent de la qualitat dels oòcits, dels espermatozous, i d’altres factors, només alguns d’ells aconseguiran desenvolupar-se fins l’estadi de blastocist.

En quins casos es recomana realitzar la transferència en blastocist?

El moment en el que l’embrió es transfereix a l’úter de la futura mare depèn de cada cas en particular, i serà el teu metge, junt amb el consell de l’embriòleg, qui t’indiqui si, segons la teva situació, és recomanable optar per una transferència en estat de blastocist. D’aquesta manera, el metge i l’embriòleg sempre et proposaran el cicle que més et convingui d’acord amb els teus resultats. El nostre principal objectiu és oferir les majors possibilitats d’embaràs.

Quin és l’avantatge de la transferència en blastocist?

En el seu estat de blastocist, l’embrió està més desenvolupat i es troba en la fase corresponent a la seva implantació a l’endometri. Per aquest motiu, el blastocist compta amb unes majors possibilitats d’embaràs per transferència, sent aquest un dels seus principals avantatges.

Als tractaments de Fecundació in Vitro amb òvuls de donant, en concret, la transferència embrionària d’un sol embrió en estat de blastocist és equivalent a la transferència de 2 embrions a dia 3.

Així, en tots els tractaments de FIV amb òvuls propis o de donant, sempre que sigui possible, la transferència de l’embrió es farà quan l’embrió es trobi en fase de blastocist.

Embaràs gemel·lar

Entenem que algunes dones desitgin un embaràs gemel·lar. No obstant, des del punt de vista mèdic no és la situació més adequada. La nostra missió és buscar l’embaràs minimitzant les possibilitats de complicació al màxim, i amb un consell adaptat a cada pacient.

En la transferència d’embrions en estat de blastocist, la possibilitat d’un embaràs gemel·lar es redueix considerablement, atès que amb la transferència d’un sol blastocist aconseguim aproximadament la mateixa taxa d’embaràs que amb dos embrions a dia 3 de desenvolupament, assumint un risc d’embaràs gemel·lar ínfim. Així, obtenim la mateixa taxa d’embaràs per transferència amb un potencial de complicacions mèdiques molt més baix.

Darrera Actualització: març 2018