La vitrificació d’òvuls és la tècnica amb la qual preservem un determinat nombre d’òvuls madurs d’una dona. El mètode que utilitzem és la congelació ultraràpida, que manté aquestes cèl·lules inalterades durant un temps indefinit, fins al moment de ser utilitzats.

Fulletó PDF (352 Kb)

L’òvul és la cèl·lula reproductiva de la dona, i aquesta té un alt contingut d’aigua. En el moment de congelar-la, la preparem amb molta cura per evitar que es formin cristalls de gel que podrien esquinçar la paret cel·lular. Una vegada que hem seleccionat un conjunt d’oòcits madurs, procedim a dipositar cada un d’aquests en el seu bany de sucrosa —mitjançant un procés en el qual s’absorbeix l’aigua de la cèl·lula—, que substituïm immediatament per un crioprotector formulat especialment. En qüestió de segons, cada òvul estarà a −196 graus, perfectament estabilitzat, i amb tots els seus components intactes.

Quan necessitem aquell òvul, el descongelarem seguint el procés invers. Gràcies a aquesta tècnica, la supervivència d’aquestes cèl·lules és pràcticament total, i mantenen idèntiques les característiques de quan es van congelar. En aquell moment, procedirem a la seva fecundació.

La mateixa taxa de fecundació

Els nostres estudis demostren de manera sistemàtica que la taxa de fecundació dels òvuls vitrificats és pràcticament idèntica a la dels que acaben de ser extrets del cos de la dona. La vitrificació, a més, compta amb avantatges afegits: manté intactes les característiques dels òvuls durant un temps il·limitat i, quan arriba el moment, permet programar la transferència en el moment més convenient.

Darrera Actualització: febrer 2018