Quins tipus d’exàmens es fan en un estudi d’esterilitat?

El diagnòstic consisteix a buscar les causes responsables de l’esterilitat dels dos integrants de la parella, atès que l’anàlisi d’un dels dos components pot ser insuficient per emetre una orientació diagnòstica. Aquestes proves formen part d’un protocol que, un cop acabat, permet a l’especialista orientar el diagnòstic i les possibilitats d’embaràs respecte del tractament proposat.

El primer pas durant la primera consulta serà fer una història clínica detallada, valorant els antecedents personals i familiars, així com els factors ambientals i laborals o els hàbits tòxics que puguin influir en la fertilitat.

També es realitza una analítica sanguínia bàsica dels dos membres (grup i factor Rh, bioquímica i coagulació, serologia per descartar malalties infeccioses, etc.).

Estudi hormonal basal: Es realitza una analítica de sang per a la funció ovàrica i hipofisiària. S’ha de fer a l’inici del cicle, idealment el tercer dia del cicle menstrual.

FSH, Estradiol. LH, Progesterona: Aquestes hormones són produïdes per la hipòfisi (FSH, LH) o per l’ovari (estradiol i progesterona). Segons el dia del cicle en què s’estudiïn ens donaran una informació diferent, però per a l’estudi bàsic és necessari que la FSH, LH i l’estradiol s’estudiïn entre el 3r i el 5è dia del cicle.

Ecografia transvaginal: Examen amb ultrasons que aporta una valuosíssima informació sobre la morfologia de l’úter i dels ovaris i que permet conèixer la resposta de l’ovari i de l’endometri durant el cicle ovàric.

Histerosalpingografia: És una prova radiològica que fa servir un contrast (líquid) que s’injecta a través del coll de l’úter i ens permet valorar la cavitat de l’úter i la permeabilitat de les trompes. Una obstrucció de les dues trompes impediria el procés de fecundació natural. Es realitza un cop acabada la regla, però abans de l’ovulació. Aquesta és una prova molt important, sobretot abans de la realització d’inseminacions artificials.

Histeroscòpia: La histeroscòpia és un examen endoscòpic durant el qual s’introdueix un tub òptic a través del coll uterí per visualitzar la cavitat uterina (histeroscopi = minicàmera) i permet una visió directa i precisa tant del canal cervical com de l’interior de l’úter.

La histeroscòpia es realitza per diagnosticar possibles alteracions dins l’úter i en alguns casos permet explicar per què no s’implanten els embrions o la causa dels avortaments de repetició.

Biòpsia de l’endometri: Es realitza per aspiració de la mucosa endometrial mitjançant una cànula que s’introdueix a l’úter a través del canal cervical. S’envia al laboratori i s’estudia per veure si existeixen infeccions o anomalies en el nivell de l’endometri.

Cariotip: Pot revelar anomalies cromosòmiques que expliquin l’esterilitat o la infertilitat. Es realitza a partir d’una analítica sanguínia.

Seminograma (anàlisi del semen): Per la seva senzillesa, és la primera prova que s’indica a la parella. El seminograma valora la producció d’espermatozous als túbuls seminífers del testicle. Al seminograma s’estudien paràmetres de quantitat (concentració), qualitat (mobilitat) i morfologia.

Test de capacitació (o REM): És un estudi complementari al seminograma, que consisteix a “rentar” el semen de tots els fluids i substàncies que conté i deixar només els espermatozous, que es col·loquen en un medi ric en substàncies nutritives. El recompte d’espermatozous mòbils obtinguts (REM) en aquesta prova ens permet conèixer quants seran útils per a tècniques de Reproducció Assistida.

Exàmens bacteriològics i bioquímics: Examen més profund (cultiu de semen o anàlisi de sang) per detectar infeccions que alteren la qualitat del semen.

Biòpsia testicular o punció de l’epidídim: Serveix per a recuperar els espermatozous que es troben als testicles. Aquesta tècnica es recomana quan no es pot obtenir el semen per ejaculació.

Hormonal: Detectar alguna anomalia en els nivells hormonals mitjançant anàlisis de sang (FSH, LH, testosterona).

Cariotip: Pot revelar anomalies cromosòmiques o lesions del cromosoma i explicar l’esterilitat o infertilitat.

Tens un dubte que no pot esperar?

Demana cita amb el nostre equip o pregunta als nostres experts.

Demana cita
Pregunta als experts

Tens un dubte que no pot esperar?

Demana cita amb el nostre equip o pregunta als nostres experts.

Demana cita
Pregunta als experts

Preguntes relacionades:

A Eugin continuem al teu costat

LA TEVA PRIMERA VISITA MÈDICA DES DE CASA