Quins tipus d’exàmens es fan en un estudi d’esterilitat?

Els nostres professionals recomanen dur a terme l’estudi d’esterilitat a ambdós membres de la parella, motiu pel qual, a Eugin, disposem dels recursos necessaris perquè tant dones com homes es puguin realitzar les proves pautades pels especialistes que detallem a continuació.

El diagnòstic consisteix a buscar les causes responsables de l’esterilitat dels dos integrants de la parella, atès que l’anàlisi d’un dels dos components pot ser insuficient per emetre una orientació diagnòstica. Aquestes proves formen part d’un protocol que, un cop acabat, permet a l’especialista orientar el diagnòstic i les possibilitats d’embaràs respecte del tractament proposat.

El primer pas durant la primera consulta serà fer una història clínica detallada, valorant els antecedents personals i familiars, així com els factors ambientals i laborals o els hàbits tòxics que puguin influir en la fertilitat.

També es realitza una analítica sanguínia bàsica dels dos membres (grup i factor Rh, bioquímica i coagulació, serologia per descartar malalties infeccioses, etc.).

Ecografia transvaginal: Examen amb ultrasons que aporta una valuosíssima informació sobre la morfologia de l’úter i dels ovaris i que permet conèixer la resposta de l’ovari i de l’endometri durant el cicle ovàric. També ens dona informació sobre la reserva ovàrica de la pacient.

Hormona antimülleriana (AMH): Es tracta d’una hormona que s’analitza després d’una extracció de sang i que ens permet valorar la reserva ovàrica de la pacient en qualsevol moment del cicle.

Histerosalpingografia: És una prova radiològica que fa servir un contrast (líquid) que s’injecta a través del coll de l’úter i ens permet valorar la cavitat de l’úter i la permeabilitat de les trompes. Una obstrucció de les dues trompes impediria el procés de fecundació natural. Es realitza un cop acabada la regla, però abans de l’ovulació. Aquesta és una prova molt important, sobretot abans de la realització d’inseminacions artificials.

Histeroscòpia: La histeroscòpia és un examen endoscòpic durant el qual s’introdueix un tub òptic a través del coll uterí per visualitzar la cavitat uterina (histeroscopi = minicàmera) i permet una visió directa i precisa tant del canal cervical com de l’interior de l’úter.

La histeroscòpia es realitza per diagnosticar possibles alteracions dins l’úter i en alguns casos permet explicar per què no s’implanten els embrions o la causa dels avortaments de repetició.

Biòpsia de l’endometri: Es realitza per aspiració de la mucosa endometrial mitjançant una cànula que s’introdueix a l’úter a través del canal cervical. S’envia al laboratori i s’estudia per veure si existeixen infeccions o anomalies en el nivell de l’endometri.

Cariotip: Pot revelar anomalies cromosòmiques que expliquin l’esterilitat o la infertilitat. Es realitza a partir d’una analítica sanguínia.

Seminograma (anàlisi del semen): Per la seva senzillesa, és la primera prova que s’indica a la parella. El seminograma valora la producció d’espermatozous als túbuls seminífers del testicle. Al seminograma s’estudien paràmetres de quantitat (concentració), qualitat (mobilitat) i morfologia.

Test de capacitació (o REM): És un estudi complementari al seminograma, que consisteix a “rentar” el semen de tots els fluids i substàncies que conté i deixar només els espermatozous, que es col·loquen en un medi ric en substàncies nutritives. El recompte d’espermatozous mòbils obtinguts (REM) en aquesta prova ens permet conèixer quants seran útils per a tècniques de Reproducció Assistida.

Exàmens bacteriològics i bioquímics: Examen més profund (cultiu de semen o anàlisi de sang) per detectar infeccions que alteren la qualitat del semen.

Biòpsia testicular o punció de l’epidídim: Serveix per a recuperar els espermatozous que es troben als testicles. Aquesta tècnica es recomana quan no es pot obtenir el semen per ejaculació.

Hormonal: Detectar alguna anomalia en els nivells hormonals mitjançant anàlisis de sang (FSH, LH, testosterona).

Cariotip: Pot revelar anomalies cromosòmiques o lesions del cromosoma i explicar l’esterilitat o infertilitat.

L’esterilitat és la gran por de les parelles que volen tenir fills, i es calcula que afecta al voltant del 10-15 % de les parelles en edat fèrtil.

En alguns casos, tant l’home com la dona poden ser estèrils, i les dificultats per concebre en la parella es presenten com una combinació d’aquestes condicions. En altres casos, se sospita que la causa és genètica; pot ser que ambdues persones siguin independentment fèrtils, però que la parella no pugui concebre junta sense assistència.

En aquests casos i a l’hora d’afrontar un tractament de reproducció assistida, és important realitzar un estudi d’esterilitat a ambdós membres de la parella per conèixer les causes que en són responsables. Gràcies a aquestes proves, l’especialista pot orientar el diagnòstic i avaluar les possibilitats d’embaràs respecte als tractaments disponibles.

A Eugin, moltes d’aquestes proves mèdiques es realitzen tant a la dona com a l’home en la primera visita, en un sol dia i a un preu reduït, amb la finalitat de començar el tractament sense demores i de manera assequible.

Tens un dubte que no pot esperar?

Demana cita amb el nostre equip o pregunta als nostres experts.

Demana cita
Pregunta als experts

Tens un dubte que no pot esperar?

Demana cita amb el nostre equip o pregunta als nostres experts.

Demana cita
Pregunta als experts

Preguntes relacionades: