Eugin és el primer centre de Reproducció Assistida a Europa que aplica una anàlisi de detecció de malalties rares a les seves donants

La Fibrosi Quística, la Distròfia Muscular, la Síndrome de la X Fràgil, i així fins a 250 malalties genètiques greus pràcticament desapareixeran en els nadons nascuts fruit d’un tractament de reproducció assistida. Clínica Eugin, que concentra un 10 % dels tractaments amb donació d’òvuls realitzats a Europa, està aplicant un exhaustiu test de detecció d’aquestes patologies a totes les seves donants.

El test, realitzat a través d’una mostra de sang, permet detectar totes les donants d’òvuls que siguin portadores d’alguna malaltia genètica de les 250 identificades. Actualment, la majoria de les persones són portadores d’alguna malaltia genètica sense saber-ho: malgrat ser-ne portadores, no desenvoluparan mai la malaltia. De fet, 4 de cada 100 parelles corren el risc de transmetre una d’aquestes malalties a les seves criatures.

Les malalties genètiques greus, en el punt de mira

“Les malalties genètiques hereditàries a les quals ens referim tenen un pronòstic greu i en molts casos la criatura no arriba a superar-les”, afirma la Dra. Rita Vassena, directora científica de Clínica Eugin. “El nostre objectiu és aconseguir que neixin nadons sans a través de la reproducció assistida”, explica, “i avui la ciència ens permet posar límit a moltes d’aquestes malalties”, assegura.

A Espanya, 1 de cada 100 nadons està afectat per alguna malaltia genètica hereditària. D’acord amb la Dra. Vassena, “aquestes patologies tenen un impacte significatiu en l’esperança i en la qualitat de vida del nadó, i són un drama per a la família”.

Darrera Actualització: abril 2017